ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙ... 7 years ago

 

Το φυσικό αέριο αποτελεί μια απο τις καλύτερες λύσεις θέρμανσης συνδυάζοντας οικονομία, ποιότητα και οικολογική λύση. Πλεον, με τροπολογία που ψηφίστηκε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο απλά, και η εγκατάσταση φυσικού αερίου και η αυτονόμηση σου αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή.

Πλέον, ως ιδιοκτήτης διαμερίσματος αυτονομείσαι από την κεντρική θέρμανση του κτιρίου με πετρέλαιο, ακόμα κι αν η πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας σου δεν συμφωνεί. Έτσι έχεις την επιλογή να εγκαταστήσεις νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης στο διαμέρισμά σου.

Όμως πόσο καλά γνωρίζεις την αυτόνομη θέρμανση; Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις οτι χρειάζεται να ξέρεις πριν αποφασίσεις να εγκαταστήσεις φυσικό αέριο στο διαμέρισμα σου.

Τι σημαίνει «αυτόνομη θέρμανση»

Στην αυτονομία θέρμανσης μπορείς να αποφασίζεις και να δρας σύμφωνα με την θέληση σου και μόνο.

Ο όρος «αυτόνομη θέρμανση» αναφέρεται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης στις οποίες οι ιδιοκτήτες ή οι ένοικοι έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν οι ίδιοι την θερμοκρασία του διαμερίσματος τους ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτίριο.

Πότε η εγκατάσταση θέρμανσης δεν είναι «αυτόνομη»

Η αυτόνομη θέρμανση έχει νόημα κυρίως στην περίπτωση των πολυκατοικών με κεντρική θέρμανση. Στις πολυκατοικίες αυτές, κυρίως στις παλιές, χρησιμοποιείται για την θέρμανση της πολυκατοικίας ένας κεντρικός λέβητας που τροφοδοτεί τα θερμαντικά σώματα όλων των διαμερισμάτων με ζεστό νερό.

Στις παλαιότερες εγκαταστάσεις, οι σωληνώσεις της θέρμανσης είναι κοινές για όλα τα διαμερίσματα της οικοδομής και συνήθως διατρέχουν την οικοδομή με περισσότερες από μία κεντρικές κατακόρυφες στήλες που διέρχονται από όλες τις ιδιοκτησίες. Έτσι, στις οικοδομές αυτές, δεν είναι δυνατή η ανεξάρτητη ρύθμιση της θερμοκρασίας σε κάθε διαμέρισμα, αλλά τα διαμερίσματα θερμαίνονται όλα μαζί τις ώρες που λειτουργεί η εγκατάσταση.

Πότε η εγκατάσταση θέρμανσης δεν είναι «αυτόνομη»

Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα της θέρμανσης όσο και στο κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης. Στις οικοδομές αυτές η ομοιομορφία στην θερμοκρασία κάθε διαμερίσματος εξαρτάται από την ακρίβεια και την επιτυχία της μελέτης θέρμανσης και την συνολική ποιότητα κατασκευής (κυρίως όσον αφορά στη μόνωση) της οικοδομής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες πολλά διαμερίσματα σε τέτοιες οικοδομές υπερθερμαίνονται κατά τις ώρες θέρμανσης και οι ένοικοι αναγκάζονται να ανοίξουν τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες (πράγμα που συνεπάγεται μεγάλη σπατάλη ενέργειας), όπως επίσης δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις διαμερισμάτων που δεν θερμαίνονται επαρκώς (κυρίως στον τελευταίο όροφο της οικοδομής).

Διαμερίσματα με κεντρική θέρμανση εμφανίζουν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα της θέρμανσης όσο και στο κόστος λειτουργίας της εγκατάστασης.

Εκτός του κόστους λειτουργίας και της ποιότητας θέρμανσης, η κατασκευή της εγκατάστασης θέρμανσης χωρίς αυτονομία, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις των ενοίκων, αφού:

  1. Οι ένοικοι της οικοδομής θα πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση για τις ώρες λειτουργίας της εγκατάστασης, πράγμα το οποίο δεν είναι πάντοτε εύκολο, μιας και οι ανάγκες για θέρμανση κάθε ενοίκου είναι διαφορετικές.
  1. Η κατανομή δαπανών δεν είναι πάντοτε δίκαιη, ειδικά όταν κάποιοι ένοικοι της οικοδομής έχουν πραγματοποιήσει επεμβάσεις στην εγκατάσταση μέσα στο διαμέρισμα τους (π.χ. εγκατάσταση μπόιλερ σε οικοδομή όπου δεν προβλέπεται η ύπαρξη μπόιλερ, αύξηση του μεγέθους των θερμαντικών σωμάτων μετά από ανακαίνιση, τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε οικοδομή με μπόιλερ κ.α.)
  1. Η αδυναμία πληρωμής των κοινοχρήστων από μερίδα των συνιδιοκτητών δημιουργεί προβλήματα στην είσπραξη των κοινοχρήστων, στον ανεφοδιασμό της οικοδομής με πετρέλαιο κ.λ.π.
Αυτόνομη θέρμανση με ατομική μονάδα φυσικού αερίου.

Ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο

 Η ατομική θέρμανση με φυσικό αέριο, έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως:

  1. Άμεση και γρήγορη θέρμανση των χώρων.
  2. Παροχή ζεστού νερού χωρίς να απαιτείται θέρμανση σε μπόιλερ.
  3. Οικονομία τόσο στην θέρμανση όσο και στο ζεστό νερό χρήσης, ειδικά σε συνδυασμό με λέβητα τεχνολογίας συμπύκνωσης καυσαερίων.
  4. Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση.
Τέλος στις διαμάχες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοκιών

 Η ζωή σου γίνεται πιό απλή διότι η τροπολογία που ψηφίστηκε στην βουλή στο νόμο για τον χωρικό σχεδιασμό, προβλέπει πως δεν απαιτείται πλέον η έγκριση γενικής συνέλευσης από το 50% συν 1 των ψήφων των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, προκειμένου να «αυτονομηθεί» ενεργειακά με φυσικό αέριο ένας ιδιοκτήτης.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 39 του νόμου τροποποιείται το άρθρο 11 του ν. 4342/2015 και προστίθεται νέα παράγραφος 8 ως εξής:

«Για την τοποθέτηση μετρητικών ή ρυθμιστικών διατάξεων ενέργειας ή ανεξάρτητων μονάδων θέρμανσης σε μεμονωμένες ιδιοκτησίες καταναλωτών σε υφιστάμενα πριν από την έναρξη εφαρμογής του παρόντος νόμου κτίρια, καθώς και σε όσα κτίρια ανεγερθούν μετά την έναρξη εφαρμογής αυτού, δεν απαιτείται προηγούμενη έγκριση ή απόφαση οργάνου ή ενημέρωση ή άδεια άλλης αρχής ή φορέα, πέραν των πιστοποιημένων φορέων παροχής ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται». Η διάταξη ισχύει από τις 23 Δεκεμβρίου 2016.

Αυτόνομη θέρμανση και φυσικό αέριο σε πολυκατοικίες

Τα οφέλη της αυτόνομης θέρμανσης είναι πολλά, όπως και αυτά της εγκατάστασης φυσικού αερίου και δεν μπορούν να αποτυπωθούν στο σύνολο τους. Συγκεντρώσαμε αυτά που θεώρησαμε σημαντικότερα για νασε βοηθήσουν να πάρεις την απόφαση. Μάθε περισσότερα στο https://tranosgas.com.gr. Είμαστε στην διάθεση σου να λύσουμε κάθε απορία γύρω από το φυσικό αέριο και την αυτόνομη θέρμανση, επικοινώνησε μαζί μας!

No Replies on ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Commenting is Disabled on ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ